A Kennedy Betegség (SBMA)

Nyugtalan láb szindróma (Restless Legs Syndrome)

Amikor lábzsibbadás panaszával orvoshoz fordulunk, általában valamilyen érszűkületi probléma, vagy különböző derékbántalmak, a gerinc porkorong kopása, stb. állnak e-tünet hátterében, azonban van, akinek a “Ritka betegségek Ambulanciájára” kell a beutaló. Ilyenek pl. a Kennedy betegek, akik az oldalon található sok más tünettel együtt ennek a kellemetlen rendellenességnek is szenvedői.

A nyugtalan láb szindróma (RLS) egy olyan fájdalom nélküli, de nagyon zavaró, zsibbadás, vagy bizsergés-szerű, kellemetlen érzés a lábban, ami a hullámokban jön elő a napnak olyan időszakaiban, amikor a láb pihenő helyzetben van. Többnyire az esti lefekvés után, az elalvás megnehezítőjeként jelentkezik ez az érzés.

A nyugtalan láb szindróma elnevezés is ebből ered: akinek voltak valaha ilyen tünetei, tudja, hogy az érzés nem hagyja nyugodni a lábat, ilyenkor mindenképpen mozdítani kell rajta egyet ahhoz, hogy valamelyest csökkenjen a diszkomfort érzés. A láb kényszermozgatásától a zsibbadásszerű érzés néhány percre enyhül,vagy elmúlik, azután kezdődik elölről.

Sajnos gyakran ez a kellemetlen, végtag mozgatásra kényszerítő rendellenesség “ringatja” álomba a beteget, ami sokszor órákig tartó kellemetlenséget okoz, megakadályozva ezzel, hogy a beteg el tudjon aludni. Általában a depresszió, vagy ahhoz hasonló betegségek tüneteként jelentkezik, de a gyermeket váró nők, az idős emberek és a cukorbetegek is hajlamosak a nyugtalan láb szindrómára.

Az RLS oka ismeretlen, de összefüggésbe hozható az alacsony magnéziumszinttel, ami többek között főként az idegi és az izom problémákért – melyek a Kennedy betegség fő tünetei – felelős ásványi anyagunk. A nyugtalan láb szindróma az alvászavar mellett a hosszú távon egy helyben ülést is megnehezíti a beteg számára.

A nyugtalan láb szindróma lehet egy múló állapot, amit pl. idegkimerültség idéz elő. Az ilyen esetekben pár hétig tartó pihenést, vagy megfelelő orvosi kezelést követően a rendellenesség megszűnik, de egyes betegségeknek folyamatos velejárója ez a nyugtalanság.

A rendellenességet az érintett izmok mozgatásával, dörzsölésével, nyújtásával, izomlazító gyakorlatokkal tudjuk megszüntetni. Segíthet még a masszázs, és a forró fürdő. Súlyosabb esetben forduljunk orvoshoz, aki szükség esetén gyógyszert írhat fel.

Exit mobile version