A ‘cyborg’ gerinc implantátum – új időszak a neurológiai sérülések gyógyításában

By | 2015-01-22

Talán tudományos fantasztikumnak tűnhet de mégis egy új beültetés / implantátum amely konkrétan a gerinchez csatlakozik segíthet a lebénult embereknek újra járni.
A lebénult betegek újult erővel reménykedhetnek a felépülésben miután komoly gerinc sérülést szenvedett patkányok újra képesek voltak járni egy úttörő, új, cyborg-típusú implantátummal. A technológia, amely valójában egy igazi sci-fi regényből vagy Hollíwood-i filmből is jöhetett volna, abból áll, hogy a francia tudósok elkészítettek egy vékony, mű szalagot, amibe beleágyaztak számos elektródát, melyek végigfutnak a gerinc mentén és elektromos impulzusokat és gyógyszert biztosítanak. Ez a protézis, melyet a brit szakértők “kifejezetten meghatározónak” írtak le, elég lágy / puha ahhoz, hogy hajolni tudjon míg a gerinc szövetei körbeveszik, elkerülve bármilyen kényelmetlen érzést (eközben). A lebénult patkányok amikbe be l az implantátumot beültették újra képessé váltak az önálló járásra mindössze pár hét tanítás után.

Az Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne intézmény kutatói azt remélik, hogy nem sokára már emberi résztvevőkre is áttérhetnek. Úgy gondolják, hogy a készülék 10 évig bírhatja az emberekben mielőtt ki kéne cserélni egy újra. Az implantátum, melyet ‘e-Dura-nak hívnak, azért hatásos, mert a gerinc körüli puha szöveteket utánozza – melyet dura anyagnak hívnak- szóval a test így nem utasítja el a jelenlétét. ‘A mi e-Dura implantátumunk hosszú ideig képes a gerinc mellett maradni’ nyilatkozta Professor Stéphanie Lacour. ‘Ez új terápiás lehetőségeket nyújt azoknak a betegeknek, akik idegi traumában vagy betegségekben szenvednek, kifejezetten azoknak, akik lebénultak valamilyen gerincet ért sérülés miatt.”

Korábbi kísérletek azt mutatták, hogy a gerincbe ültetett elektródák és vegyszerek fel tudták venni az agy szerepét, hiszen stimulálni tudták az idegeket, melyek önkéntelen mozgást produkáltak a patkányoknál, amint beletették őket a futtató kerékbe.  Viszont ez az első tanulmány mely azt mutatja hogy egy egyszerű készülék segíthet a patkányoknak újra járni amit a test is tolerál, befogad.

A tudósok eddig küzdöttek azért, hogy feltaláljanak egy olyan eszközt amely ott marad a gerinc vagy az agy mellett hiszen mindkettőt egy védőszövet vesz körbe melyet az implantátumok kemény felülete felsérthetett volna, dörzsölhetett volna, ami gyulladást és sebeket okozott volna.

The electronic ribbon is placed directly onto the spinal cord (Az elektromos szalagot konkrétan a gerincbe helyezik)
Az új készülék elég rugalmas és nyúlékony ahhoz, hogy konkrétan a gerincoszlopba helyezhessék. Hűen utánozza az élő szövetek mechanikus tulajdonságait, és egyidejűleg képes elektromos impulzusokat és gyógyszereket szolgáltatni melyek aktiválják a sejteket. Az implantátumot szilikonból készítik, melyet arany elektromos vezető vonallal fednek melyet húzni lehet, és nyúlik. Az elektródákat szilikonból készítik, platimun mikrofejekkel melyek szintén bármilyen irányba hajlanak törés nélkül. Írva a Science című folyóiratba, ahol az eredményeket is publikálták, a tudományos író Robert Service azt nyilatkozta hogy: “a lágy, hajlékony idegek melyeket összekapcsolnak keményebb szilikonnal és fémmel egy olyan kombináció, mely számos Hollywood-i cyborgot szült már. Az implantátum melyet Lacour csapata elkészített még kapcsolatba kell hogy lépjen a külvilággal, ahhoz hogy működhessen, de ő és kollégái vezeték nélküli kapcsolatok verzióiban gondolkoznak. Figyelj, Hollywood, a valóság felzárkózik!”

A kutatást a brit tudósok nagyon dicsérték. “A munka melyet itt leírtunk, egy igazán úttörő technikai tejesítmény, amely ajtót nyithat egy új időszakba az idegi / neurológiai sérülések gyógyításába” mondta Dusko Ilic, egyetemi docens a Londoni King’s Főiskola őssejt kutatási részlegéről.  “Egészen ezidáig, a legfejlettem protézisek melyek konkrét közelségben voltak a gerincoszloppal mind sérüléseket és károkat okoztak a szövetekben mindössze egy hét után köszönhetően azok keménységének. Még ugyan hosszú út áll előttünk, hogy mielőtt bármilyen praktikus használatát láthatnánk ezeknek az eszközöknek az emberi neuroprotéziseknek. De ez valószínűleg az a pont, amelyet tovább fejleszhetünk emberi használatra a közeljövőben”.

Professzor John Hunt, Clinical Engineering részleg vezetője a University of Liverpool-on hozzátette: “Ez a tanulmány a patkányokkal egy nagyon érdekes és elég ígéretes lehetséges kiindulópont arra, hogy gerincsérült embereken is alkalmazható is hiszen legyen.” Az implantátum elsősorban gerinc sérült, lebénult patkányoknál tesztelték de a kutatók úgy vélik, hogy végül használható lesz epilepsziás, Parkinson kórban szenvedő betegeknél és a fájdalom kezelésben is. A tudósok azon vannak, hogy mihamarabb emberi alanyokon próbálhassák ki az elkövetkezendő pár évben. A kutatást a Science folyóirat hozta nyilvánosságra.

Forrás: www.telegraph.co.uk / Fordító: Ladjánszky Rubina

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .