Egy új terápiás cél a Kennedy betegségre és egy lehetséges kezelés

By | 2014-08-29

A ritkán ismert Kennedy betegség, gerinci és bulbáris izom atrópia (SBMA), egy ritka örökletes neuromuszkuláris betegség amit a lassan előrehaladó izom gyengeség és izomsorvadás atrópia jellemez. A kutatók régóta úgy gondolták, hogy ez alapvetően az első számú motor neuronok betegsége – ezek a gerinc és az agytörzs sejtjei, amelyek az izmok mozgását irányítják.

De egy új kutatás, ami 2014. április 16-én lett nyilvánosságra hozva a Neuron nevű online kiadványban, a Kaliforniai Egyetem tudósai és a San Diego Orvostudományi karának csapata az újszerű, egereken végzett kísérletek alapján, azt mutatja, hogy az izmokban a mutáns fehérje (protein) szint a betegség okozója, nem pedig maguk a motor neuronok, ami új, alternatívát és ígéretes utat jelent a jelenleg gyógyíthatatlan betegség kezelésére, gyógyítására.

A Kennedy betegség egy X kromoszómához kapcsolódó recesszív betegség ami kizárólag a férfiakat érinti, habár a hibás gén női hordozóinak 50% esélye van arra, hogy tovább adják a gént a fiú gyermeküknek. A betegség ahhoz a csoporthoz tartozik, amibe a Huntington betegség is, amiben a C-A-G DNS sorrend túl sokszor ismétlődik, így azt eredményezve, hogy a fehérjéknek v proteineknek túl magas glutamin aminósav szintjük lesz, így beteg, rosszul csavarodó, forduló fehérjéket képeznek ami szörnyű végeredményt produkál a sejtekben. Ezidáig, az emberi orvosi kísérletek a betegség gyógyítására, hogy kivédjék a felgyülemlő mérgező anyagot emiatt az ismétlődés miatt, még mind elbuktak.

A kiadványban, Albert La Spada, MD, pHd, gyermekgyógyászati, sejt és molekuláris, és idegtudományi professzor aki a Genetikai Orvostudományi Intézet egyik orvosa a San Diego-i Egyetemen, vezette a csoportot akik az újfajta terápiás célt feltételezik. Miután egy új Kennedy betegségben szenvedő egér modelt teremtettek, felfedezték, hogy a csontvázi izmok a mutáns protein (fehérje) méregtartalom helye (azaz ott található meg), és hogy bizonyos intézkedések melyek csökkentették a fehérjék hatását az izmokra, elnyomták a Kennedy betegség tüneteit a kezelt egereknél, mint pl. a súly vesztést, az előrehaladó gyengeséget és növekedett a túlélési arány is.

Egy ehhez kapcsolódó kiadványban, a Cell Reports egyik online számában ami szintén 2014. április 16-án jelent meg, La Spada ás kollégái elmagyaráznak egy lehetséges gyógymódot a Kennedy betegség gyógyítására, ami jelen álláspont szerint gyógyíthatatlan.

A tudósok kifejlesztettek antisense oligonukleotidokat – összeegyeztetett DNS láncot – ami elnyomta az androgén receptorokat a gének kialakulásánál a felszíni szöveteknél, de a központi idegrendszernél nem. A Kennedy betegség okozója az androgén receptorokban jelen levő mutáció, amit La Spada több mint 20 éve fedezett fel amikor még MD-PhD diák volt.

La Spada azt mondja, hogy az antisense (a gén egyik szála) terápia segített a Kennedy beteg egereknek hogy felépítsék az elvesztett izmaikat és visszanyerjék erejüket biztosítva ezzel a túlélést, egy hosszabb életet. “ Ezen publikált kutatások lényege az, hogy azonosítottuk mind a genetikai gyógymódot, mind a gyógyszert a Kennedy betegségre- legalább már az egereknél. Az új cél, hogy ezt tovább fejlesszük, és hogy finomítsuk ezeket az ötleteket úgy, hogy végül embereken is lehessen tesztelni.” – jelentette ki La Spada.

A Neuron című kiadvány további szerzőtársai: Constanza J. Cortes, Taiji Tsunemi, Linda Ly and Edith Lopez, az UCSD Gyermekgyógyászati karáról, Shuo-Chien Ling, Selya Tokunaga and Don W. Cleveland, az UCSD Sejt-és Molekuláris Orvostudományi karáról, Ling T. Guo and G. Diane Shelton az UCSD Patológiai karáról, Gene Hung and C. Frank Bennett, Isis Pharmaceuticals; and Bryce L. Sopher, a Washingtoni Egyetemről.

A tanulmányt támogatták: részben a National Institutes of Health (Nemzeti Egészségügyi Intéznmény) aki garantálta a R01NS041648-at és a R01NS027036-t, a Muscular Dystrophy Association ( Izom Dsztrópiai Egyesület) és a National Institute of Aging (Nemzeti Korosodási Intézmény).

A Cell Reports kiadvány további munkatársai: Andrew P. Lieberman and Zhigang Yu, az UCSD Patológiai karáról, Sue Murray, Raechel Peralta, Audrey Low, Shuling Guo, Xing Xian Yu, C. Frank Bennett, Brett P. Monia and Gene Hung, Isis Pharmaceuticals; and Constanza J. Cortez az UCSD sejt- és molekuláris orvostudomány, ideggyógyászat és gyermekgyógyászati karairól.

A tanulmányt támogatták: részben a National Institutes of Health (Nemzeti Egészségügyi Intéznmény) aki garantálta a R01NS041648-at és a R01NS027036-t, a Muscular Dystrophy Association ( Izom Dsztrópiai Egyesület).

Forrás: health.ucsd.edu / Fordító: Ladjánszky Rubina

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .