Macerás gyógyszerek, kérdőjelek

By | 2014-11-25

Nemrég az alábbiakat sikerült megtudnom:

A Kennedy betegség tüneteinek kezeléséhez a kezelőorvos által ajánlott gyógyszereket csak a szakorvos írhatja fel. Mivel egy ritka betegségről beszélünk, különösen fontos, hogy szakorvosi felügyelet mellett szedjük a gyógyszert és betartsuk az előírásokat!

Gyógyszer receptek

Tegretol és Rilutek gyógyszer receptek

A beteg kérhet a kezelőorvosától egy un. szakorvosi javaslatot, amelyben a megnevezett gyógyszer rendelését egy évig a háziorvosnak is engedélyezi, de ez a „Szakorvosi javaslat támogatással történő gyógyszerrendeléshez” elnevezésű papír nélkül nem lehetséges.

Nekünk a betegségre javasolt gyógyszerek jelenleg a Rilutek és a Tegretol. A Rilutek gyógyszer hatóanyaga a riluzole, a Tegretolé pedig a karbamazepin. Nem igazán tudom, mi a különbség, mert ahogy olvasom, mindkét gyógyszer hatóanyaga az agyból érkező hibás utasításokat csökkenti az izmok felé, vagyis leállatja a glutamát felszabadulását. A leírások alapján a Kennedy betegségben a magas a glutamát szint a felelős az idegsejtek pusztulásáért.

Vagyis adott két gyógyszer, ami más-más hatóanyagú, de hasonló hatást remélhetünk tőle. Mindkettő a beteg glutamát szintjét tartja kordában, amit ezen felül még tudni lehet, hogy az orvos a Tegretolt a görcsök gyakoriságának csökkentésére írja fel.

Az ok, hogy a görcsre kapott gyógyszertől esetleg nincs, vagy kevesebb a görcsök száma. De mit csinál a másik gyógyszer? Azt, hogy a gyógyszer használ-e, állítólag semmiben sem mérhető. Ha ez igaz, akkor az sem biztos, hogy használ. Így nem csoda, hogy Thomas még mindig húzza a gyógyszerszedést, én megértem és egyetértek vele. Pláne, hogy mindkét gyógyszer hatóanyaga nyugtató és antidepresszív hatású…

Ugyanakkor nem tudom, nem-e késünk le valamit, ha nem kezdjük el szedni?!

Oszd meg!
Category: Blog Címkék: ,

About Adri

Thomas (Kennedy Beteg) felesége vagyok, 2014-ben találkoztam a Kennedy betegséggel. Ekkor mindketten 33 évesek voltunk. A szokásos kéz remegés mellett Tomi különböző problémákkal kereste meg a háziorvosát. Az egyik a váladékos köhögés volt, a másik az arcrángás. A kapott beutalók a következő helyekre szóltak: fül-orr-gégészet, neurológia, és vérvétel. A vérvétel negatív lett, a gégészeten is minden rendben volt. A biztonság kedvéért azonban sima allergia, azt követően pedig étel allergia vizsgálat következett. Minden negatív volt. A neurológia által kért laborvizsgálat és az MR vizsgálat eredményei szintén rendben voltak. Időközben Tomi bátyja; Attila értesítette Tomit, hogy a családban többen is a Kennedy szindróma nevű, genetikai betegségben “szenvednek”, ezért érdemes lenne neki is megvizsgáltatni magát. 2014. március 24-én, egy e-mailben megbeszélt időpontra megérkeztünk a Tömő utca 25. szám alatti intézménybe, a Ritka Betegségek Ambulanciájára (Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete). Dr. Balicza Péter az előzmények ismeretében és egy másfél órás vizsgálatot követően génvizsgálatot rendelt el. 2014. július 7-én kaptuk meg az eredményt, sajnos pozitív volt...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .