Mesterséges kapcsolat az agy és a mozgási központ között

By | 2014-08-28

Egy újabb hír, újabb remény, vagy talán egyszerűen jó ismét látni, hogy az egészségügy sok kapcsolódó területén folynak orvosi kutatások…

Kerülő/ Áthidaló utasítások az agyból a lábakig egy számítógépen keresztül

Credit: © Yukio Nishimura

Credit: © Yukio Nishimura

A gerinc sérültek körében a végtagokkal kapcsolatos mozgási zavar annak köszönhető, hogy az idegi (neurális) útvonalak (melyek az agyból indulnak a gerinc felé) már egyes részeken megszakadtak, míg a még ép idegi útvonalak, amelyek a sérült rész alatt vagy fölött találhatók, még mindig ellátják a funciójukat. A mesterséges kapcsolat, ami áthidalja az elveszett idegi útvonalakat és újra összeköti az agyat a gerinci idegpályákkal egy lehetséges megoldás a funkcionális veszteség ellen.

Egy japán kutatócsoport, Shusaku Sasada vezetésével és Yukio Nishimura (a Nemzeti Fiziológiai Tudományok Intézmény és a Nemzeti Természettudományi Intézmény vezető professzora) munkatárs segítségével sikeresen állította elő a mesterséges kapcsolatot az agy és a mozgási központ között a gerincben egy számítógép segítségével. Ez által, az alanyok stimulált gerinci mozgási központja működésbe lépett, és saját gondolataikkal irányíthatták az izmok működését a lábaikban. Ez az eredmény a The Journal of Neuroscience tudományos folyóiratban jelent meg online, 2014. augusztus 13-án.

A gerincben levő idegi hálózat, a mozgási központ képes olyan ritmikus mozgásokra, mint az úszás vagy járás, akkor is, ha az agytól izolálva (elszigetelve) van. Az agy irányítja a gerinci mozgás központot az által, hogy utasításokat küld annak, hogy megálljon, elinduljon, vagy megváltoztassa a járás sebességét. A legtöbb gerinci sérülés esetében, ennek a kapcsolatnak, azaz az agyból a gerinc mozgás központjába való kapcsolatnak, az elvesztése okozza a problémát a járás során.

A kutató csoport kitalálta, hogy megkerülik a funkcionáló agyat és a mozgásközpontot egy számítógéppel hogy kompenzálják az elveszett útvonalakat, hogy a gerincsérült emberek újra képesek legyenek járni.

Mivel a karok mozgása össze van kötve a lábak mozgásával miközben járunk, a karok izmainak mozgását használták, hogy helyettesítsék az agyi aktivitást, működést. A számítógépes kapcsolat lehetővé tette az alanyoknak, hogy egy mágneses stimulátort irányíthassanak, ami a gerinci mozgás központba halad de nem kell beültetni a testbe, mégis saját gondolatokkal irányíthatja az izmok működését és így irányítja a járást is. A neurológiailag érintetlen, azaz ép kontroll csoportnál, a résztvevőket megkérték, hogy lábaikat pihentessék melyeket számítógéppel a karok izmaival passzívan irányítottak; a járás náluk is megindult és az alanyok akarattal, saját gondolataikkal irányíthatták lépéseiket. Mindazonáltal, a számítogépes kapcsolat nélkül a lábaik nem mozdultak, hiába irányították a karjaik mozgását.

“Mi nagyon reméljük, hogy ez a technológia kompenzálja majd a megzavart ideigi útvonalakat az által, hogy akarattal küldenek majd parancsokat a megmaradt gerinci mozgási központba és hogy a lebénult emberek visszanyerhetik a járás képességét. Mégis, a legfőbb kihívás, hogy ez a technológia még nem képes arra, hogy segítsen nekik kikerülni az akadályokat vagy hogy megtartsanak egy pozíciót. Ezen fogunk dolgozni a jövőben a klinikai alkalmazás irányában” -jelentette ki Nishimura.

Forrás:  www.eurekalert.org / Fordító: Ladjánszky Rubina

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .