A molekuláris védelem felfedezése és a Kennedy betegség

By | 2016-07-17

Az IRB Barcelona kutatói egy olyan molekuláris védekező rendszert írnak le, amely tartalmazza az androgén receptor proteint, egy olyan molekulát, ami a Kennedy betegségben szenvedő betegeknél annak mutációja miatt progresszív izom veszteséget okoz.

Ez a kutatási eredmény mély és alapos betekintést biztosít, hogy jobban megértsük a molekuláris rendszert és egyúttal új tanulmányokhoz vezetheti a kutatókat, hogy rátaláljanak a Kennedy betegség gyógymódjára.

kennedys_betegseg

Az androgén receptor protein csoportokat alkot és károsítja az izom és idegsejteket a Kennedy betegségnél. ( B. Eftekharzadeh, IRB Barcelona)

A Kennedy betegségben, az izomsejtek és a mozgásért felelős idegsejtek megsérülnek az androgén receptor rostjainak felgyülemlése miatt – amely folyamat azok halálához vezet. „Nagyon sok mindent nem tudunk még azokról a betegségekről, amelyekben szerepet játszik a protein felgyülemlése, ilyen például az Alzheimer és a Parkinson kór. Ilyen tekintetben, a Kennedy betegség rosszabb helyzetben van, hiszen ez egy nagyon ritka betegség.” – magyarázza Xavier Salvatella, a Molekuláris Biofizika Labor vezetője az IRB Barcelona intézményben.

A genetikailag öröklődő betegség általában felnőttkorban kezdődik, 40 000-ből 1 férfit érint, progresszív izomsorvadást okozva. Ugyan nem halálos, de a betegség legyengíti áldozatait, és végül a betegek 20%-a kerekesszékre szorul.

Salvetta, a molekuláris események sorrendjét kutatja, ami az androgén receptorok felgyülemlését okozza. Ő és csapata azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy megállapítsák a proteinek sorrendjének azon részeit, amelyek felelősek a felgyülemlésért annak érdekében, hogy azonosíthassák a kezelhető részeket és megelőzzék a folyamatot.

A mutáció, amit a Kennedy betegség betegei hordoznak, egy ismétlődő, kizárólag hosszú és egyedi aminosav láncot hoz létre, melyet glutaminnak hívnak, és ez befolyásolja az androgén receptor működését. Ez a protein aktiválja a tesztoszteron hormont és felelős azért a genetikai programért, ami a férfias tulajdonságokat eredményezi a férfiak esetében.

A serdülőkor alatt, attól függően, hogy egy fiatal fiú mennyire érintett a betegség szempontjából, a mutációval rendelkezőknél nem teljesen alakul ki a férfi fenotípus, azaz bizonyos külső férfias jellemzők, de ez általában diagnózis nélkül marad. A második fázisban, már felnőttkorban, az idegsorvadás elkezdődik.

Kennedy betegség – A leucin szerepe

Köszönhetően Európa egyik fő Nukleáris Magnetikus Rezonancia intézményének, amely a Firenze-i Egyetemben helyezkedik el, a tudósok először tanulmányozhatták a proteint kémcsövekben. Azt figyelték meg, hogy pont a glutamin lánc mellett, van egy régió, ami 4 leucinból áll, amely allél hatással van a mutációra.

A leucin molekulák elősegítik a polyglutamin lánc feltekeredését helix formába, egy olyan szerkezetbe, ami megakadályozza a lánc összekapcsolódását egy másik lánccal. Viszont, a leucin molekula hatása a glutamin régióra elég jelentős, hiszen ha sok glutamin aminosav van jelen, a lánc nem tekeredik fel. Ehelyett inkább egyenesen kinyújtóznak, mint egy pálca, összetapadnak, és egy rostos falat képeznek.

„Azt láttuk, hogy négy leucin molekula késlelteti a folyamatot. Mi történne vajon hat molekula jelenlétében?”- teszi fel a kérdést Salvatella. „ Elméletileg, egy okos megoldás a felgyülemlés késleltetésére az lehetne, hogy olyan gyógyszert készítsünk, ami megerősíti a leucinok hatását, melyek nagy befolyással vannak a mutációra, ami a proteinek felgyülemlését okozza.”

„Magical Choreography” – Meet Our Scientists: Xavier Salvatella

Forrás: www.drugtargetreview.com / Fordító: Ladjánszky Rubina

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .