Nyugtalan láb szindróma (Restless Legs Syndrome)

By | 2014-08-27

Amikor lábzsibbadás panaszával orvoshoz fordulunk, általában valamilyen érszűkületi probléma, vagy különböző derékbántalmak, a gerinc porkorong kopása, stb. állnak e-tünet hátterében, azonban van, akinek a „Ritka betegségek Ambulanciájára” kell a beutaló. Ilyenek pl. a Kennedy betegek, akik az oldalon található sok más tünettel együtt ennek a kellemetlen rendellenességnek is szenvedői.

A nyugtalan láb szindróma (RLS) egy olyan fájdalom nélküli, de nagyon zavaró, zsibbadás, vagy bizsergés-szerű, kellemetlen érzés a lábban, ami a hullámokban jön elő a napnak olyan időszakaiban, amikor a láb pihenő helyzetben van. Többnyire az esti lefekvés után, az elalvás megnehezítőjeként jelentkezik ez az érzés.

A nyugtalan láb szindróma elnevezés is ebből ered: akinek voltak valaha ilyen tünetei, tudja, hogy az érzés nem hagyja nyugodni a lábat, ilyenkor mindenképpen mozdítani kell rajta egyet ahhoz, hogy valamelyest csökkenjen a diszkomfort érzés. A láb kényszermozgatásától a zsibbadásszerű érzés néhány percre enyhül,vagy elmúlik, azután kezdődik elölről.

Sajnos gyakran ez a kellemetlen, végtag mozgatásra kényszerítő rendellenesség „ringatja” álomba a beteget, ami sokszor órákig tartó kellemetlenséget okoz, megakadályozva ezzel, hogy a beteg el tudjon aludni. Általában a depresszió, vagy ahhoz hasonló betegségek tüneteként jelentkezik, de a gyermeket váró nők, az idős emberek és a cukorbetegek is hajlamosak a nyugtalan láb szindrómára.

Az RLS oka ismeretlen, de összefüggésbe hozható az alacsony magnéziumszinttel, ami többek között főként az idegi és az izom problémákért – melyek a Kennedy betegség fő tünetei – felelős ásványi anyagunk. A nyugtalan láb szindróma az alvászavar mellett a hosszú távon egy helyben ülést is megnehezíti a beteg számára.

A nyugtalan láb szindróma lehet egy múló állapot, amit pl. idegkimerültség idéz elő. Az ilyen esetekben pár hétig tartó pihenést, vagy megfelelő orvosi kezelést követően a rendellenesség megszűnik, de egyes betegségeknek folyamatos velejárója ez a nyugtalanság.

A rendellenességet az érintett izmok mozgatásával, dörzsölésével, nyújtásával, izomlazító gyakorlatokkal tudjuk megszüntetni. Segíthet még a masszázs, és a forró fürdő. Súlyosabb esetben forduljunk orvoshoz, aki szükség esetén gyógyszert írhat fel.

Oszd meg!
Category: Ismeretterjesztés Címkék:

About Adri

Thomas (Kennedy Beteg) felesége vagyok, 2014-ben találkoztam a Kennedy betegséggel. Ekkor mindketten 33 évesek voltunk. A szokásos kéz remegés mellett Tomi különböző problémákkal kereste meg a háziorvosát. Az egyik a váladékos köhögés volt, a másik az arcrángás. A kapott beutalók a következő helyekre szóltak: fül-orr-gégészet, neurológia, és vérvétel. A vérvétel negatív lett, a gégészeten is minden rendben volt. A biztonság kedvéért azonban sima allergia, azt követően pedig étel allergia vizsgálat következett. Minden negatív volt. A neurológia által kért laborvizsgálat és az MR vizsgálat eredményei szintén rendben voltak. Időközben Tomi bátyja; Attila értesítette Tomit, hogy a családban többen is a Kennedy szindróma nevű, genetikai betegségben “szenvednek”, ezért érdemes lenne neki is megvizsgáltatni magát. 2014. március 24-én, egy e-mailben megbeszélt időpontra megérkeztünk a Tömő utca 25. szám alatti intézménybe, a Ritka Betegségek Ambulanciájára (Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete). Dr. Balicza Péter az előzmények ismeretében és egy másfél órás vizsgálatot követően génvizsgálatot rendelt el. 2014. július 7-én kaptuk meg az eredményt, sajnos pozitív volt...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .