Szemészetre kell mennünk…

By | 2015-01-27

Van valami, ami aggaszt. Thomas úgy tíz éve mindössze néhány kiló híján majdnem elérte a száz kilós testsúlyt. Akkoriban is több alkalommal volt háziorvosnál, ilyen-olyan panaszokkal, de a szakrendelések mindegyikéről negatív eredményekkel tért haza. Egyedül a vérnyomása és a koleszterinszintje volt magas, ezekről viszont elég ijesztő tájékoztatást kaptunk.

Akkor azt mondták, hogy Thomas vérnyomására akkor, huszonéves korában egy hatvan éves embernek megfelelő értékű. Akkor még betegsége ismeretének hiányában két dologra fogtuk mindezt: egyrészt állítása szerint örökölte a magas vérnyomást (és a kézremegést), másrészt egyértelműen a túlsúlyának tudtuk be ezeket a rossz értékeket.

Mint később kiderült, nem tévedtünk. Thomas akkor nagyon szigorú diétába kezdett, aminek néhány év meg is volt az eredménye. Nem csak közel húsz kilóval kevesebb, de az azóta kapott vérképeinek eredményei is rengeteget javultak. A vérnyomása normális lett, a koleszterin szintje is kevésbé magas, mint volt. Akkoriban a fogyással a kézremegés is kevésbé volt látványos és a szemészeten a látótér vizsgálat eredményei is javulást mutattak az előzőleg glaukóma (zöldhályog) gyanút kimutató eredményhez képest.

Szem

Mindenért a fölös kilókat okoltuk. Az elmúlt hetekben azonban volt egy-egy eset, amikor Thomas arra panaszkodott, hogy látóterének bizonyos területe elhomályosult. Egymást követő 1-2 napon történt ilyen pár hete, azóta semmi. Bízom benne, hogy csak fáradt volt a szeme, és próbálom rávenni, hogy látogassuk meg újra a szemészetet.

A Kennedy betegség kapcsán szemproblémákról sehol nem olvastam, de Somlai Judit doktornő weboldalán a Kennedy betegség korai diagnosztikájáról találtam némi információt különböző ábrákkal. Sajnos ebből egy kukkot sem értek. Aggaszt, hogy a szemidegeket vajon érinti-e a betegség?!

Amint eljutunk újra a szemészetre, jelentkezem a témában!

Oszd meg!
Category: Blog Címkék: ,

About Adri

Thomas (Kennedy Beteg) felesége vagyok, 2014-ben találkoztam a Kennedy betegséggel. Ekkor mindketten 33 évesek voltunk. A szokásos kéz remegés mellett Tomi különböző problémákkal kereste meg a háziorvosát. Az egyik a váladékos köhögés volt, a másik az arcrángás. A kapott beutalók a következő helyekre szóltak: fül-orr-gégészet, neurológia, és vérvétel. A vérvétel negatív lett, a gégészeten is minden rendben volt. A biztonság kedvéért azonban sima allergia, azt követően pedig étel allergia vizsgálat következett. Minden negatív volt. A neurológia által kért laborvizsgálat és az MR vizsgálat eredményei szintén rendben voltak. Időközben Tomi bátyja; Attila értesítette Tomit, hogy a családban többen is a Kennedy szindróma nevű, genetikai betegségben “szenvednek”, ezért érdemes lenne neki is megvizsgáltatni magát. 2014. március 24-én, egy e-mailben megbeszélt időpontra megérkeztünk a Tömő utca 25. szám alatti intézménybe, a Ritka Betegségek Ambulanciájára (Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete). Dr. Balicza Péter az előzmények ismeretében és egy másfél órás vizsgálatot követően génvizsgálatot rendelt el. 2014. július 7-én kaptuk meg az eredményt, sajnos pozitív volt...

2 thoughts on “Szemészetre kell mennünk…

 1. Adri Post author

  Köszi Misi a hozzászólásod! Remélem, a körülményekhez képest jól vagy!
  Mi azóta voltunk szemészeten, elküldtek valami kacifántos új szemvizsgálatra, ahol új géppel részletesebben is vizsgálják a szemet. Az eredmények úgy néz ki, jók, de őrület az egészségügy. Csak ezért utaztunk fel Pestre, és kiderült, hogy rossz vizsgálatot végeztek, vissza kellett menni…

 2. Misi

  Bocsánat, hogy eddig ezekről nem tettem említést, de néhány tünet már annyira megszokottá vált, hogy az ember oda sem figyel, és felesleges riadalmat sem szívesen keltenék. Tehát ennek elkerülése érdekében, csak arról beszélek ami nálam is van, mert a többinek nem biztos, hogy köze van a betegséghez. Szólt már nekem is az orvos a koleszterin miatt, hogy aztán majd jön a szívinfarktus, a homályos „látótér” nálam is előfordul, néha jönnek érdekes tünetek, aztán némelyik eltűnik, némelyik váratlanul visszatér, de az izomgyengeségen és a izomsorvadáson kívül, egyik sincs állandóan jelen, viszont stressz, fizikai terhelés, alkohol, cigaretta, néhány élelmiszer(kinél melyik), stb hatására, megjelenhet. A mi testünk érzékenyebb, minden változásra.
  Szemészetre azért menjetek el, mert lehet bármi más.

  Üdv. Misi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .