Site icon A Kennedy Betegség (SBMA)

Szemészetre kell mennünk…

Van valami, ami aggaszt. Thomas úgy tíz éve mindössze néhány kiló híján majdnem elérte a száz kilós testsúlyt. Akkoriban is több alkalommal volt háziorvosnál, ilyen-olyan panaszokkal, de a szakrendelések mindegyikéről negatív eredményekkel tért haza. Egyedül a vérnyomása és a koleszterinszintje volt magas, ezekről viszont elég ijesztő tájékoztatást kaptunk.

Akkor azt mondták, hogy Thomas vérnyomására akkor, huszonéves korában egy hatvan éves embernek megfelelő értékű. Akkor még betegsége ismeretének hiányában két dologra fogtuk mindezt: egyrészt állítása szerint örökölte a magas vérnyomást (és a kézremegést), másrészt egyértelműen a túlsúlyának tudtuk be ezeket a rossz értékeket.

Mint később kiderült, nem tévedtünk. Thomas akkor nagyon szigorú diétába kezdett, aminek néhány év meg is volt az eredménye. Nem csak közel húsz kilóval kevesebb, de az azóta kapott vérképeinek eredményei is rengeteget javultak. A vérnyomása normális lett, a koleszterin szintje is kevésbé magas, mint volt. Akkoriban a fogyással a kézremegés is kevésbé volt látványos és a szemészeten a látótér vizsgálat eredményei is javulást mutattak az előzőleg glaukóma (zöldhályog) gyanút kimutató eredményhez képest.

Mindenért a fölös kilókat okoltuk. Az elmúlt hetekben azonban volt egy-egy eset, amikor Thomas arra panaszkodott, hogy látóterének bizonyos területe elhomályosult. Egymást követő 1-2 napon történt ilyen pár hete, azóta semmi. Bízom benne, hogy csak fáradt volt a szeme, és próbálom rávenni, hogy látogassuk meg újra a szemészetet.

A Kennedy betegség kapcsán szemproblémákról sehol nem olvastam, de Somlai Judit doktornő weboldalán a Kennedy betegség korai diagnosztikájáról találtam némi információt különböző ábrákkal. Sajnos ebből egy kukkot sem értek. Aggaszt, hogy a szemidegeket vajon érinti-e a betegség?!

Amint eljutunk újra a szemészetre, jelentkezem a témában!

Exit mobile version